Κένεθ Άροου (1921-2017)

O «κορυφαίος εν ζωή οικονομολόγος», Κένεθ Άροου (Kenneth Joseph Arrow, 23.08.1921 – 21.02.2017), πέθανε προχθές σε προχωρημένη ηλικία. Διόλου υπερβολικός  χαρακτηρισμός για τον καθηγητή του Στάνφορντ. Αναμφισβήτητα, υπήρξε εξέχον μέλος της λαμπρής, μεταπολεμικής γενιάς των οικονομολόγων που ανέδειξαν τα οικονομικά στον κορυφαίο κλάδο των κοινωνικών επιστημών, η συνεισφορά του αποτυπώθηκε σε πληθώρα επιστημονικών αντικειμένων: θεωρία της κοινωνικής επιλογής (social choice theory), θεωρία της γενικής ισορροπίας, οικονομική της πληροφορίας, οικονομικά της υγείας, οργανωσιακή οικονομική, οικονομική της καινοτομίας, χρηματοοικονομικά.

Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικής Επιστήμης (1971)—παραμένει μέχρι σήμερα ο νεότερος οικονομολόγος που τιμήθηκε με Νόμπελ—και με το The National Medal of Science (2004), την ανώτατη επιστημονική διάκριση στις ΗΠΑ. Περισσότερο και από τα βραβεία, η ουσιαστική αναγνώριση και επίδρασή του αποτυπώνεται σε σειρά διανοητικών επιτευγμάτων που φέρουν το όνομά του (θεώρημα του Arrow, μοντέλο των Arrow-Debreu, δείκτης της αποστροφής στην επικινδυνότητα των Arrow-Pratt).

Όπως πολλοί που βίωσαν τη Μεγάλη Κρίση του μεσοπολέμου, ο Άροου υιοθέτησε ριζοσπαστικές αριστερές απόψεις στα νιάτα του, αλλά συν τω χρόνω μετατοπίστηκε προς μετριοπαθείς, σοσιαλδημοκρατικές θέσεις. Δεν απουσίασε από καμιά προοδευτικού χαρακτήρα κινητοποίηση, η δε τελευταία πράξη του υπήρξε η συμμετοχή του στη συλλογή υπογραφών εναντίον του Τραμπ (Economists Against Trump).

16938666_254449855002089_2516980606053904094_n

Νεκρολογίες

Kevin A. Bryan, The Greatest Living Economist Has Passed Away: Notes on Kenneth Arrow Part I, A Fine Theorem

Joshua Gans, Ken Arrow: The Greatest, Digitopoly

Michael M. Weinstein, Kenneth Arrow, Nobel-Winning Economist Whose Influence Spanned Decades, Dies at 95, The New York Times

Το ιδεολογικό προφίλ του Κένεθ Άροου

Daniel B. Klein, Kenneth J. Arrow [Ideological Profiles of the Economics Laureates], Econ Journal Watch

Η ομιλία του Κένεθ Άροου στην απονομή του βραβείου Νόμπελ

Kenneth J. Arrow, General Economic Equilibrium: Purpose, Analytic Techniques, Collective Choice, Prize Lecture – Lecture to the memory of Alfred Nobel, December 12, 1972

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κένεθ Άροου (1921-2017)

  1. Είχα «τσιτάρει» σε άρθα, παλαιότερα, την άποψη του, για την αξία της εμπιστοσύνης στην οικονομική ζωή:» Η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό λιπαντικό του κοινωνικού συστήματος. Είναι εξαιρετικά αποδοτική. Γλιτώνεις από πολλούς μπελάδες, αν μπορείς να στηρίζεσαι σε κάποιο βαθμό στα λόγια των άλλων».

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε