Ιρένα Σέντλερ (15.02.1910 – 12.05.2008)

Ήταν μέγιστη αδικία, που επί πολλές δεκαετίες μετά τον Β΄ΠΠ, ελάχιστοι γνώριζαν τι είχε κάνει αυτή η θαρραλέα γυναίκα.
Έπρεπε να φθάσει το 2000 για να αρχίσει να μαθαίνει ο κόσμος την Πολωνίδα, καθολική, σοσιαλίστρια, και μέλος της παράνομης οργάνωσης Żegota στην κατεχόμενη από τους ναζί Βαρσοβία, Ιρένα Σέντλερ (Irena Sendler, στα πολωνικά Sendlerowa). Κι αυτό συνέβη εντελώς απροσδόκητα: τέσσερις μαθήτριες ενός λυκείου του Κάνσας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους, εξιστόρησαν τη δράση της σε ένα θεατρικό έργο, βραβεύθηκαν, η δε επιτυχία του έργου τους υπήρξε εντυπωσιακή–έδωσαν περί τις 400 παραστάσεις.
02-1
Εάν υπάρχει «κοινοτοπία του καλού», αυτή η κοινωνική λειτουργός και νοσοκόμα αποτελεί την ενσάρκωση του. Έχοντας, ως υπάλληλος της Πρόνοιας, άδεια εισόδου στο Γκέτο της Βαρσοβίας, η Σέντλερ, κατάφερε να φυγαδεύσει με απίστευτους τρόπους 2.500 εβραιόπουλα από το γκέτο, και να τα παραδώσει ασφαλή με πλαστά πιστοποιητικά σε οικογένειες και θρησκευτικά ιδρύματα.
Τελικά, συνελήφθη από τους ναζί, βασανίστηκε φρικτά, δεν έδωσε ούτε μισό όνομα, καταδικάστηκε σε θάνατο, και λίγο πριν την εκτέλεσή της δραπέτευσε με τη βοήθεια των συναγωνιστών της.
Οι σχέσεις με το κομμουνιστικό καθεστώς δεν υπήρξαν καλές, μάλιστα φυλακίστηκε και ανακρίθηκε από τη μυστική αστυνομία, λόγω των σχέσεων της με τον πιστό στην εξόριστη πολωνική κυβέρνηση «Στρατό της Πατρίδας». Πέρα από τη σεμνότητά της, αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίον έμεινε στην αφάνεια.
Στην φωτογραφία φαίνονται ορισμένοι που η Σέντλερ τους είχε σώσει, παιδιά τότε, σε μια επίσκεψη στο σπίτι της. Κάτι είναι κι αυτό. Ή πάρα πολλά.
03
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s