Συνδέσεις (16.01.2017)

Οικονομική των Αφηγήσεων

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τις αφηγήσεις για να οργανώσει τη σκέψη του προκειμένου να κατανοήσει τον κόσμο, ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρει και πώς πρέπει να δράσει—ο homo narrativus είναι κεντρικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους. Εντούτοις, ο ρόλος της αφήγησης ελάχιστα μελετήθηκε στα οικονομικά.

Δύο τουλάχιστον φαίνεται πως είναι οι τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις. Πρώτον, περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική επιστήμη, τα οικονομικά στηρίζονται στις ποσοτικές μεθόδους και τη μοντελοποίηση, αλλά η σημασία των αφηγήσεων παραμένει σημαντική για την προώθηση της γνώσης εντός του κλάδου. Δεύτερον, τα αφηγήματα διαδίδονται και βαραίνουν στις συμπεριφορές, ιδίως σε περιόδους οικονομικών αναστατώσεων, καθώς και στη διαμόρφωση της σημερινής οικονομικοπολιτικής κατάστασης.

Robert J. Shiller, Narrative Economics

Πρόκειται για την προεδρική ομιλία του Robert Shiller στην American Economic Association στις 7 Ιανουαρίου 2017. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε και τις διαφάνειες της παρουσίασης. Ο Shiller εστιάζεται στην επιδημιολογία των σχετικών με τις οικονομικές διακυμάνσεις αφηγήσεων.

Timothy Taylor, Narrative Economics and the Laffer Curve

Ο Timothy Taylor παρουσιάζει το προηγούμενο άρθρο με ορισμένες κριτικές παρατηρήσεις. Επιπλέον, παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για την καμπύλη Laffer, η οποία είναι ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί ο Shiller για να δείξει τη δυναμική των αφηγήσεων.

Deirdre McCloskey, Storytelling in Economics

Από τις πρώτες μελέτες σχετικά με τον ρόλο της αφήγησης στα οικονομικά, το κείμενο της Deirdre (τότε Donald) McCloskey οργανώνεται με βάση τους δύο τρόπους κατανόησης των πραγμάτων: τη μεταφορά και την αφήγηση, παρόμοιες με την ποίηση και τη νουβέλα αντιστοίχως. Η μεταφορά αντιστοιχεί στα οικονομικά μοντέλα και η αφήγηση στη χρήση μιας ιστορίας σχετικής με το υπό μελέτη φαινόμενο, αλλά αμφότερες επιδιώκουν να απαντήσουν στο «γιατί» ενός φαινομένου.

Hervé Dumez & Alain Jeunemaître, La démarche narrative en économie

Εκτενές κείμενο που προσεγγίζει σειρά θεμάτων, ένα από τα οποία είναι ο ρόλος της αφήγησης στην ανάπτυξη μιας θεωρίας, ενός οικονομικού μοντέλου, όπως στην περίπτωση της «εξάρτησης από τη διαδρομή» (path dependency). Οι συγγραφείς επίσης διερωτώνται αν η μαζική χρήση των ποσοτικών τεχνικών θα εξαφανίσει την αφήγηση από τα οικονομικά.

David F. Ruccio, Narrative Economics

Το άρθρο παρέχει ορισμένες βιβλιογραφικές αναφορές που δεν υπάρχουν στο άρθρο του Shiller.

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Συνδέσεις (16.01.2017)

  1. Υπάρχει βέβαια και η αφήγηση μεμονωμενων ιστοριών (λενα είδος accidental evidence) που ωστόσο διαμορφώνει αντιληψεις στο επίπεδο του απλόυ πολίτη. Θυμαμαι χαρακτηριστικά ένα κειμενο στη Νεοελληνικη γλώσσα της δευτερας Δημοτικου το 1985, τοτε που ημουν δασκαλος και που περιεγραφε την αντιδραση μερικων παιδιων οταν η ιδιοκτητρια ενός αχτιστου οικοπέδου είχε παει μαζι με το μηχανικό να μετρησουν για να το χτισουν φυσικα Η απαξιωτικοι χαρακτηρισμοι , με δηθεν ειρωνικο στυλ , για την ιδιοκτητρια, το μηχανικο και τον τοπογραφο ., ηταν χαρακτηριστικα μια νοοτροπίας που εβλεπες να εκδιπλώνετε και σε άλλα κειμενα σχολικων εγχειριδίων. Με την ενενοια αυτη τολμω να πω πως εκτος απο την αφηγηση των επιστημονικων θεωριών που τις καθιστα ευληπτες απο του ς ημιμαθείς τύποις μορφωμενους πολίτε υπάρχει κι ενα άλλο βαθυτερο επιπεδο πιο διαβρωτικο

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s