Άντονυ Άτκινσον (1944-2017)

ΑΝΤΟΝΥ ΑΤΚΙΝΣΟΝ (1944-2017)

Στραβά μπήκε το 2017. Την 1η Ιανουαρίου, την ίδια μέρα με τον Derek Parfit, πέθανε και ο καθηγητής του LSE και της Οξφόρδης Άντονυ Άτκινσον.

Οι υψηλού επιπέδου θεωρητικές του αναλύσεις και η αυστηρή επεξεργασία του εμπειρικού υλικού, αποτυπωμένες σε 60 βιβλία και 300 ερευνητικές δημοσιεύσεις, καθώς και η συμβολή του στη δημιουργία της World Wealth and Income Database, τον ανέδειξαν στον σημαντικότερο μελετητή των ανισοτήτων και της φτώχειας μεταπολεμικά.

«Αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και ακεραιότητα», βαθειά αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ακλόνητη πεποίθηση ότι η μελέτη των ανισοτήτων των εισοδημάτων και του πλούτου θα πρέπει να εδραστεί σε ιστορικά εμπειρικά δεδομένα, υπήρξαν πανθομολογούμενα προτερήματα του Άτκινσον. Τα οικονομικά, πίστευε, είναι κοινωνική και ηθική επιστήμη που (πρέπει να) αποσκοπεί στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Μπορείτε να διαβάσετε ορισμένα κείμενα από και για τον Άτκινσον στο Συνδέσεις (09.01.2017).

atk1

Στη φωτογραφία ο Άντονυ Άτκινσον κρατώντας στα χέρια του το τελευταίο βιβλίο του «Inequality: What Can Be Done?» (2015)—γραμμένο μετά τη διάγνωση ότι είχε προσβληθεί από ανίατο καρκίνο—καταστάλαγμα σοφίας και υπόδειγμα προοδευτικής σκέψης.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s