Εάν αυτό είναι η δικαιοσύνη, προτιμώ τη μητέρα μου

«Αναρχο-ελευθεριακός στην καρδιά και σοσιαλδημοκράτης στο μυαλό», ο Αλμπέρ Καμύ (07.11.1913-04.01.1960) είχε αυτοπροσδιοριστεί ως «ριζοσπάστης μεταρρυθμιστής» («réformiste radical») και όχι ως επαναστάτης.

Θυμίζω το ιστορικό μιας περιώνυμης ρήσης του. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Στοκχόλμη τις μέρες της απονομής του βραβείου Νόμπελ, τον Δεκέμβριο του 1957, ένας νεαρός Αλγερινός επετέθη στον Καμύ, καταγγέλοντας τη σιωπή του για όσα συμβαίνουν στην Αλγερία. Ο Καμύ του απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, πετούν βόμβες μέσα στα τραμ της Αλγερίας. Η μητέρα μου μπορεί να βρίσκεται μέσα σε κάποιο από αυτά τα τραμ. Εάν αυτό είναι η δικαιοσύνη, προτιμώ τη μητέρα μου».

Τα λόγια του διαστρεβλώθηκαν. Κυκλοφόρησε ότι είπε «Ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και τη μητέρα μου, διαλέγω τη μητέρα μου», με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια άγρια διαμάχη, στην οποία έβαλε το χεράκι της η Monde που τον κατηγόρησε ότι εξύμνησε την αδικία. Άλλωστε, το έδαφος ήταν πρόσφορο δεδομένου ότι πολλοί τον θεωρούσαν απολογητή της αποικιοκρατίας.

Απορούσε όποιος γνώριζε το θεατρικό του έργο «Οι Δίκαιοι» (Les Justes) που είχε δημοσιεύσει το 1949. Ο νεαρός Αλγερινός του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου έμοιαζε με τον τυφλωμένο επαναστάτη Στεπάν Φεντόροφ των «Δικαίων» που αδιαφορεί παντελώς για το αν θα χάσουν τη ζωή τους και παιδιά στη σχεδιαζόμενη βομβιστική επίθεση εναντίον του Μεγάλου Δούκα. «Δεν αγαπώ τη ζωή», θα πει ο Φεντόροφ, «αγαπώ τη δικαιοσύνη, που είναι σημαντικότερη από τη ζωή…». Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο δεν είπε ο Καμύ στον νεαρό Αλγερινό από αυτά που απάντησαν τα μέλη της επαναστατικής ομάδας των «Δικαίων» στον Φεντορόφ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s