Συνδέσεις (12.12.2016)

Περί της τύχης

Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή πραγμάτευση της αξιοκρατίας, της αριστείας, των υπέρογκων αμοιβών στελεχών, της ηθικής ευθύνης και άλλων θεμάτων, δίχως αναφορά στην τύχη.

Morgen Witzel, More luck than judgment

Καλογραμμένο κείμενο, με αρκετές πληροφορίες, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για να πετύχει κανείς πρέπει μεν να είναι εξοπλισμένος με δεξιότητες, αλλά χρειάζεται επιπλέον και τύχη (απαιτείται συνδρομή).

Chris Dillow,  Luck

Είναι τόσοι πολλοί και τόσο ισχυροί οι τυχαίοι παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική επιτυχία ενός ατόμου, ώστε οι πλούσιοι και πετυχημένοι θα έπρεπε να είναι πιο ταπεινόφρονες.

 Bob Doyle, Luck

Σύντομο, ενημερωτικό κείμενο για όποιον ενδιαφέρεται για τον ουσιώδη ρόλο της τύχης στο ζήτημα της ηθικής ευθύνης.

Robert H. Frank, Luck vs. Skill: Seeking the Secret of Your Success

Δεν υπάρχει ίσως κανένα άλλο ζήτημα που να διαχωρίζει πιο αξιόπιστα τους προοδευτικούς από τους συντηρητικούς από τη σχέση μεταξύ επιτυχίας και τύχης. Οι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα του ταλέντου και της προσπάθειας. Απεναντίας, οι προοδευτικοί ισχυρίζονται ότι ακόμη και πολύ ταλαντούχοι και εργατικοί άνθρωποι αποτυγχάνουν σε δύσκολες εποχές όχι εξαιτίας σφαλμάτων τους.

Tim Radford, Win some, lose some

Ο Tim Radford παρουσιάζει το βιβλίο του Leonard Mlodinow, The Drunkard’s Walk: How Randomness Rules Our Lives. Σχεδόν ό,τι συμβαίνει στη ζωή εξαρτάται από σειρά ασυνείδητων στοιχημάτων: αλλαγές πορείας, τυχαίες συναντήσεις και επιπόλαιες επιλογές, ενολίγοις βαδίζουμε σαν μεθυσμένοι.

David J. Hand, The Deceptions of Luck: Nature makes chance, humans make luck

Η τύχη (luck) σχετίζεται μεν με την τύχη (chance), αλλά οι δύο έννοιες δεν ταυτίζονται. Η τύχη (chance) αναφέρεται σε ό,τι συμβαίνει έξω και πέραν από εμάς. Απεναντίας, η τύχη (luck) επισυνάπτει μιαν αξία στο αποτέλεσμα της τύχης (chance): είναι η καλοτυχία ή κακοτυχία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s