Συνδέσεις (05.12.2016)

Βασικό εισόδημα/Καθολικό κεφάλαιο

Μαρξιστές, Χριστιανοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, μαρξιστές στοχαστές και άνθρωποι της δράσης τάσσονται υπέρ του βασικού εισοδήματος (απροϋπόθετο βασικό εισόδημα, εισόδημα του πολίτη): σταθερή καταβολή  χρηματικού ποσού σε όλους, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου ή αναγκών, κοντολογίς σε κάθε άνθρωπο.

Philippe Van Parijs, A Basic Income for All

«Εάν πραγματικά νοιάζεσαι για την ελευθερία, δώσε στους ανθρώπους ένα απροϋπόθετο εισόδημα», ισχυρίζεται ο Philippe Van Parijs. Αυτό το εισαγωγικό κείμενο του Βέλγου φιλοσόφου αποτέλεσε τη βάση της συζήτησης για το βασικό εισόδημα στο πολύ καλό αφιέρωμα της Boston Review το 2000.

Herbert A. Simon et al., Responses to «A Basic Income for All» by Philippe van Parijs

Ο Herbert A. Simon συμφωνεί ανεπιφύλακτα με τα επιχειρήματα του Philippe Van Parijs’s υπέρ του βασικού εισοδήματος—ένα τμήμα του προϊόντος που παράγει μια κοινωνία θα πρέπει να μοιράζεται από όλους όσοι μένουν σε αυτή την κοινωνία. Μια πλειάδα σημαντικών στοχαστών, μεταξύ των οποίων η Elizabeth Anderson, ο Edmund S. Phelps, η Emma Rothschild, καταθέτουν τις απόψεις τους υπέρ ή κατά του βασικού εισοδήματος.

ΒΙΕΝ, About Basic Income

«Βασικό εισόδημα είναι η περιοδική καταβολή ενός χρηματικού ποσού, το οποίο καταβάλλεται απροϋπόθετα σε όλους σε ατομική βάση, δίχως έλεγχο των μέσων (διαβίωσης) ή απαιτούμενη  εργασία. Σύντομο, διαφωτιστικό κείμενο στο ΒΙΕΝ (Basic Income Earth Network), η πιο πλούσια ίσως πηγή πληροφοριών για το βασικό εισόδημα.

 Pascal Riché, D’où vient l’idée de «capital universel» proposée par Hollande?

Οι Γάλλοι σοσιαλιστές προτίθενται να προωθήσουν ένα «καθολικό κεφάλαιο» σε κάθε άτομο που ενηλικιώνεται παρά ένα «καθολικό εισόδημα»—ιδέα που ξεκινά από τον Τόμας Πέιν.

 André Gorz, Pour un revenu inconditionnel suffisant

«Επί μακρόν, ήμουν αντίθετος στην ιδέα ενός κοινωνικού εισοδήματος», αλλά τώρα «εγκαταλείπω αυτή τη θέση για τέσσερις λόγους», είχε γράψει ο κοινωνικός φιλόσοφος André Gorz (1923-2007). Το κείμενο δημοσιεύεται στο ιστολόγιο του Le Mouvement Français pour un Revenu de Base (MFRB), μια ένωση που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2013 με την ευκαιρία της Initiative Citoyenne Européenne για το βασικό εισόδημα.

James K. Boyce & Peter Barnes, How to Pay for Universal Basic Income

«Ευτυχώς υπάρχει και άλλος τρόπος να πληρωθεί: το καθολικό εισόδημα μπορεί να προέλθει από καθολικά στοιχεία ενεργητικού (universal assets), δηλαδή τον κοινό πλούτο μας».

Anthony Atkinson, After Piketty

Με αφετηρία το μπεστ-σέλερ του Τομά Πικεττύ, ο Anthony Atkinson προτείνει 12 μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μικρότερη ανισότητα. Το τελευταίο εξ αυτών, το βασικό εισόδημα για τα παιδιά, απευθύνεται ειδικά στην ΕΕ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s