Συνδέσεις (02.12.2016)

Τεχνολογική πρόοδος και οικονομική μεγέθυνση

Άπαντες συμφωνούν ότι η τεχνολογία είναι πλέον η κύρια πηγή της οικονομικής μεγέθυνσης. Ωστόσο, παλαιότερα και ιδίως στις μέρες μας, η τεχνολογική πρόοδος προκαλεί φόβους και φοβίες. Το παρόν ιστολόγιο θα παρακολουθεί συστηματικά αυτά τα ζητήματα.

Joel Mokyr, Progress Isn’t Natural

«Οι άνθρωποι την επινόησαν [την έννοια της προόδου]—και όχι εδώ και πολύ καιρό. Πώς και γιατί ξεκίνησαν ο σύγχρονος κόσμος και η άνευ προηγουμένου ευημερία του;». Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει ένας από τους πιο διακεκριμένους μελετητές της οικονομικής ιστορίας και της τεχνολογικής αλλαγής.

Lawrence H. Summers, The Age of Secular Stagnation

Ο Larry Summers προειδοποιεί για μια «μακροχρόνια στασιμότητα», όρος που έχει να κάνει με μια φημισμένη δημοσίευση του Alvin Hansen του 1938. Μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα της μακροχρόνιας στασιμότητας—όταν το μηδενικό ονομαστικό επιτόκιο είναι χρόνιος και συστημικός αναστολέας της οικονομικής δραστηριότητας—και να επαναφέρει τη μεγέθυνση της οικονομίας.

Sami Mahroum & Elif Bascavusoglu-Moreau, Is Jobless Growth Inevitable?

Οι μηχανές μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα ευφυίας, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν την ανθρώπινη επινοητικότητα, φαντασία, και διαδραστικότητα. Οι συγγραφείς χρησιμοποιούν ως μελέτη περίπτωσης την Ολλανδία.

Brad DeLong, Technological Progress Anxiety: Thinking About “Peak Horse” and the Possibility of “Peak Human”

Ο Brad DeLong στέκεται κριτικά απέναντι στις σχετικές με την τεχνολογική αλλαγή απόψεις του Joel Mokyr και των συνεργατών του, επισημαίνοντας ότι ο φόβος των ανθρώπων όσον αφορά το επίπεδο της ζωής του δεν είναι αδικαιολόγητος. Γιατί; Διότι απορρέει από το γεγονός ότι δεν είναι πλέον σαφής η μοναδικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου ως κυβερνητικός (cybernetic) μηχανισμός ελέγχου.

Erik Brynjolfsson & Andrew McAfee, The jobs that AI can’t replaceThe jobs that AI can’t replace

Οι τεχνο-αισιόδοξοι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι παρότι τα ρομπότ υποκαθιστούν μεγάλο τμήμα της εργασίας, υπάρχουν ακόμη τομείς στους οποίους ο άνθρωπος είναι καλύτερος.

Joel Mokyr, Chris Vickers & Nicolas L. Ziebarth, The History of Technological Anxiety and the Future of Economic Growth: Is This Time Different?

Τεχνο-αισιόδοξοι μελετητές που ισχυρίζονται ότι «η μακροχρόνια τάση προς περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα συνεχιστεί και μπορεί κανείς να φανταστεί μια οικονομία που φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο θα εργάζονται μόνο όσοι το επιθυμούν».

Robert J. Gordon, US Economic Growth is Over: The Short Run Meets the Long Run

Ο τεχνο-απαισιόδοξος Robert J. Gordon παραθέτει τα επιχειρήματά του εναντίον των τεχνο-αισιόδοξων. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη μικρή μελλοντική μεγέθυνση της δυνητικής εκροής (potential output).

Patrick Schneider, There are two productivity puzzles

Η παραγωγικότητα της εργασίας βρίσκεται πολύ κάτω από την προ-κρίσης τάση (πάνω από  17% το 2016Q2). Ωστόσο, η παραγωγικότητα της εργασίας δεν μόνο χαμηλότερη από την τάση, αλλά αποκλείνει επίσης από αυτή. Άρα υφίσταται ένα διπλό παζλ, ένα στο επίπεδο (level) και ένα στη μεγέθυνση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s