Ορισμένα στοιχεία για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Μια διαιρεμένη χώρα

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Pew Research Center το διάστημα από 25/10-8/11 έδειξε ότι η αμερικανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη στα βασικά ζητήματα.

Ποσοστιαία, οι ψηφοφόροι του Τραμπ θεωρούν ως πολύ σοβαρό πρόβλημα τα εξής (σε παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων της Κλίντον):

 • Παράνομη μετανάστευση 79% (20%)
 • Τρομοκρατία 74% (42%)
 • Εγκληματικότητα 55% (38%)
 • Ευκαιρίες απασχόλησης 58% (43%)

Ποσοστιαία, οι ψηφοφόροι της Κλίντον θεωρούν ως πολύ σοβαρό πρόβλημα τα εξής (σε παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων του Τραμπ):

 • Κλιματική αλλαγή 66% (14%)
 • Οπλοχρησία 73% (31%)
 • Χάσμα πλουσίων-φτωχών 72% (33%)
 • Σεξισμός 37% (7%)
 • Ρατσισμός 53% (21%)

Σε δύο ζητήματα, τα ναρκωτικά και την κατάσταση των υποδομών, οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων έχουν σχεδόν παρόμοιες απόψεις.

 tramp1

Οι λιγότερο μορφωμένοι, ιδίως λευκοί, υποστήριξαν μαζικά τον Τραμπ

Επεξεργασία των exit polls από το Pew Research Center έδειξε ότι υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ψηφοφόρων ανάλογα με το μορφωτικό τους επίπεδο.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Οι κάτοχοι πανεπιστημιακού διπλώματος υποστήριξαν την Κλίντον με διαφορά 9 μονάδων (52%-43%), και οι μη κάτοχοι τον Τραμπ με 52%-44%. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαφορές από το 1980 που άρχισαν να καταγράφεται το επίπεδο σπουδών των ψηφοφόρων σε exit polls. Τα αντίστοιχα ποσοστά το 2012 ήταν 50%-48% και 51%-47%, αμφότερα υπέρ του Ομπάμα.

ΛΕΥΚΟΙ. Το 67% των μη κάτοχων πανεπιστημιακού διπλώματος υποστήριξαν τον Τραμπ, έναντι 28% την Κλίντον. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά (39%) από το 1980–το 2008 και το 2012 το προβάδισμα είχαν πάλι οι ρεπουμπλικάνοι με μικρότερη όμως διαφορά, αντιστοίχως 58%-40% και 61%-36%. Ο Τραμπ κέρδισε επίσης την ψήφο στους λευκούς με πανεπιστημιακό δίπλωμα, αλλά με παρόμοια διαφορά με τις εκλογές του 2008 και 2012.

trump_clinton-education-gap

Συμπαγής δύναμη οι ρεπουμπλικάνοι

Τους τελευταίους μήνες δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν ότι πολλοί ρεπουμπλικάνοι είτε θα ψήφιζαν την Κλίντον ή κάποιον τρίτο υποψήφιο, είτε δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν.

Ωστόσο, οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν τον Τραμπ σε ποσοστό 89% (91% των λευκών), δηλαδή σχεδόν το ίδιο ποσοστό με προηγούμενες εκλογές, η αποχή τους ήταν μικρότερη από εκείνη των δημοκρατικών, το ίδιο ισχυρή υπήρξε η υποστήριξη από όσους αυτοπροσδιορίζονταν ως φιλο-ρεπουμπλικανοί, και κανένα μάλιστα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, πλην του Κόλιν Πάουελ, δεν υποστήριξε την Κλίντον.

Ένα ερώτημα είναι γιατί έδειξαν τέτοια αφοσίωση

 • υπέρμαχοι των αγορών και ασυμβίβαστοι πολέμιοι της αύξησης των δαπανών, όταν άκουγαν τις αντίθετες εξαγγελίες του Τραμπ,
 • πεπειραμένοι πολιτικοί που έβλεπαν ως λίαν πιθανή εκδοχή έναν «κομήτη» δίχως καμιά εμπειρία να διοικεί την ισχυρότερη χώρα του κόσμου,
 • συντηρητικοί που υποτίθεται ότι θα εξοργίζονταν από την απροκάλυπτα ανήθικη συμπεριφορά του Τραμπ.

Πουθενά επίσης δεν φαίνεται ότι υπήρξε αξιοσημείωτη διαφοροποίηση από αυτό το υβρίδιο των λεγόμενων «κοινωνικά προοδευτικών και δημοσιονομικά συντηρητικών».

Τα προηγούμενα σημαίνουν ότι υπάρχει μια συμπαγής δύναμη που θα μπορέσει να κυβερνήσει σχετικά εύκολα, δεδομένης και της κυριαρχίας των ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο; Ή μήπως, δοθείσης και της έντονης αντίδρασης των δημοκρατικών, οι ΗΠΑ είναι πολύ περισσότερο διαιρεμένες από όσο νομίζουμε—1 στους 4 υποστηρικτές του Τραμπ πίστευε ότι δεν έχει το ταπεραμέντο να γίνει πρόεδρος. Και αν ισχύει αυτό, και δεν βρεθεί γρήγορα μια ισορροπία, αυτή η πόλωση τι επιπτώσεις θα έχει παγκοσμίως;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s