Συνδέσεις (07.11.2016)

Ζώης Τσώλης, Αργύρης Παπαστάθης, Το Μνημόνιο 4 που απαιτεί το ΔΝΤ

«Το Ταμείο ζητεί ελάφρυνση του χρέους με διαρκές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ από το 2018 αλλά αξιώνει αλλαγές στα εργασιακά και ομαδικές απολύσεις, «μαχαίρι» στους μισθούς δικαστικών και ενστόλων και κατάργηση φοροαπαλλαγών». Σύνοψη του τελευταίου σχεδίου Μνημονίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-Memorandum of Financial and Economic Policies (Draft) που συνέταξαν η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο Πόουλ Τόμσεν.

Φίλιππος Σαχινίδης, Είναι αναπόφευκτο το τέταρτο μνημόνιο;

«Με λίγα λόγια, το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο όσο δανείζεται από τον ESM με χαμηλά επιτόκια. Αν η Ελλάδα βγει να δανειστεί από τις αγορές ακόμη και μικρά ποσά, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να τεθεί υπό αίρεση. Οι επιλογές λοιπόν που υπάρχουν σήμερα για την Ελλάδα και τους θεσμικούς δανειστές, που διακρατούν πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι δύο:

  • Να περικοπεί σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους.
  • Να συνεχίσει να δανείζεται η Ελλάδα με τα πολύ ευνοϊκά επιτόκια του ESM, τα οποία καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Αν η πρώτη επιλογή δεν βρίσκει ανταπόκριση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τότε η μόνη που απομένει είναι οι θεσμικοί δανειστές να συνεχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα μέσω ενός τέταρτου προγράμματος».

Αλ. Παπαδόπουλος, Αναπόφευκτο το τέταρτο μνημόνιο

Αναπόφευκτο θεωρεί το 4ο μνημόνιο ο πρώην υπουργός: «Το 4ο μνημόνιο είναι αναπόφευκτο. Ο λόγος είναι ότι η πολύ μεγάλη προσαρμογή που έγινε στη χώρα μας τα τελευταία έξι χρόνια -και εγώ δεν την υποτιμώ καθόλου- έγινε γιατί ήταν από έξω επιβαλλόμενη και όχι ότι ήταν αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης της ανάγκης της χώρας. Όμως την επέβαλε η τρόικα μέσα από το πρόγραμμα τής προσαρμογής. Αυτό που οι λαϊκιστές ονομάζουν μνημόνιο μόνο και μόνο για να το πολεμούν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τελευταίοι πρωθυπουργοί έκαναν καριέρα στη χώρα ηγούμενοι του λεγόμενοι αντιμνημονιακού μετώπου. Την επόμενη της εκλογής τους, όμως, προσαρμόστηκαν για να διατηρηθούν στην εξουσία. Η τελευταία, βέβαια, κυβέρνηση προσαρμόστηκε μετά από έξι μήνες ταπεινωτικότερα και διά του δημοψηφίσματος το οποίο υποτίθεται ότι κέρδισε. Όμως, από εκεί συνάγονται συμπεράσματα. Ότι η προσαρμογή που έγινε είναι χτισμένη στην άμμο και δεν έχει καμία διατηρησιμότητα. Και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα αναξιοπιστίας και στις διεθνείς αγορές και σε όλο τον διεθνή περίγυρο διαπιστώνοντας ότι η ελληνική κοινωνία και οι ηγέτες της δεν έχουν συνειδητοποιήσει την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει τώρα το μεγάλο μνημόνιο για να μπορέσει να συνεχίσει. Αυτό, το μνημόνιο δεν θα περιλαμβάνει οικονομικά μέτρα. Θα περιλαμβάνει, όμως, σκληρά μέτρα προσαρμογής».

Ελευθερία Αρλαπάνου, Το ΔΝΤ θέλει νέο, τέταρτο Μνημόνιο! – Τι ζητούν οι δανειστές

«Ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα 4% – 5% του ΑΕΠ ώστε να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, περικόπτοντας και συντάξεις. Εκτίμησε πως οι όποιες περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν ηπιότερες εάν χαλάρωναν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, κάτι που με τη σειρά του θα έχει ως προϋπόθεση μια πιο γενναία αναδιάρθρωση χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων. Σύμφωνα με το Ταμείο και αυτό θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να βρεθεί αναγκαστικά ένας συμβιβασμός που θα λαμβάνει υπόψη τους πολιτικούς περιορισμούς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όπως, ορθά, παρατηρεί απέχει ακόμη από το να γίνει μια πολιτική ένωση». Στο ενημερωτικό αυτό άρθρο προσθέστε και ορισμένες πληροφορίες που δίνονται στο Protagon Team, Η Bild, οι Γερμανοί και Έλληνες πολιτικοί για το τέταρτο μνημόνιο.

Γιάννης Στουρνάρας, Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο EU-Arab World Summit: “Partners for Growth and Development” Προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά από έξι χρόνια προσαρμογής

Ως όφειλε, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει μια καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, αξίζει να διαβαστεί.

Γιώργος Στρατόπουλος, Μύθοι και αλήθειες για το 4ο Μνημόνιο

 Προστέθηκε στις 13.11.2016.

Μιράντα Ξαφά, Τι ακριβώς συμβαίνει με το ΔΝΤ

Προστέθηκε στις 14.11.2016.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s