Συνδέσεις (21.10.2016)

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, άπαντες ψάχνονται. Οι επόμενες συνδέσεις αφορούν νέες αναζητήσεις και τάσεις στον χώρο του ελευθεριασμού. 1/ Τον λεγόμενο «ευαίσθητο ελευθεριασμό» (bleeding heart libertarianism) και 2/ Τον «νεοκλασικό φιλελευθερισμό». Καθοριστικό ρόλο στις νέες αυτές αναζητήσεις έπαιξε το βιβλίο του John Tomasi, Free Market Fairness.

Jason Brennan, John Tomasi, “Νεοκλασικός Φιλελευθερισμός

Ο νεοκλασικός φιλελευθερισμός ισχυρίζεται ότι «οι κλασικοί φιλελεύθεροι [Adam Smith, David Hume, F.A. Hayek, και ελευθεριακοί όπως ο Robert Nozick] σφάλλουν όταν απορρίπτουν τη θετική ελευθερία ως αυθεντικό είδος ελευθερίας· και οι κλασικοί φιλελεύθεροι, μαρξιστές και οι ύστεροι φιλελεύθεροι [T.H. Green, John Rawls, Ronald Dworkin, Samuel Freeman, Martha Nussbaum, Will Kymlicka] σφάλλουν όταν πιστεύουν ότι μια δέσμευση στη θετική ελευθερία συνεπάγεται αυτόματα δέσμευση σε ένα εκτενές κράτος πρόνοιας, τη σοσιαλδημοκρατία, ή τη σοσιαλιστική οικονομία».

Matt Zwolinski, Τι είναι ο Ευαίσθητος Ελευθεριασμός; Μέρος Ι: Τρεις Τύποι ΕΕΛ

Ο συγγραφέας ταξινομεί σε τρεις ομάδες τους ελευθεριακούς: (α) Μια ομάδα που περιγράφεται από τυπικά δεξιές ελευθεριακές απόψεις, και η οποία ανήκει στους ΕΕΛ εξαιτίας της πεποίθησής της ότι οι ελευθεριακοί θεσμοί είναι καλοί για τον φτωχό και αδύναμο. (β) Μια ομάδα αριστερών αναρχο-ελευθεριακών που από ηθική άποψη στηρίζουν τυπικές ελευθεριακές απόψεις για την ιδιοκτησία και ότι κάθε μορφή κράτους είναι ηθικά αδικαιολόγητη. (γ) Ο Σθεναρός ΕΕΛ, τον οποίο υποστηρίζει ο συγγραφέας, κατά τον οποίο οι ελευθεριακοί θεσμοί εξαρτώνται εν μέρει όσον αφορά την ηθική τους αιτιολόγηση από τον βαθμό στον οποίο εξυπηρετούν τα συμφέροντα του φτωχού και αδύναμου.

Matt Zwolinski, Τι είναι ο Ευαίσθητος Ελευθεριασμός; Μέρος ΙΙ: Σθεναρός ΕΕΛ

Αναλυτική επεξήγηση του ερευνητικού προγράμματος του Σθεναρού ΕΕΛ. “Από την ευρεία ιστορική άποψη, οι Ραντ και Ρόθμπαρτ αποτελούν ανωμαλίες, και όχι ο Σθεναρός ΕΕΛ”.

Kevin A. Carson, Τι είναι ο Αριστερός Ελευθεριασμός;

“Είμαστε μια πολυτασική συμμαχία”, και δεν θα πρέπει να μας συγχέει κανείς με τους Bleeding Heart Libertarians, το οποίο στην πραγματικότητα είναι το όνομα ενός ιστοτόπου.

Andrew Koppelman, Βιβλιοπαρουσίαση του Free Market Fairness

Εκτενής βιβλιοπαρουσίαση/βιβλιοκριτική που διαπιστώνει ότι “σε βαθύτερο επίπεδο δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των Χάγιεκ και Ρωλς” και άρα υπάρχει δυνατότητα μιας ενδιάμεσης θέσης, την οποία επιχειρεί να θεμελιώσει το Free Market Fairness. “Το βιβλίο του Tomasi διορθώνει αμφότερους τους Ρωλς και Χάγιεκ”, ο δε Χάγιεκ κατά τον Koppelman σήμερα θα έπρεπε να ανήκει στην ακροαριστερή πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Bleeding Heart Libertarians, Συμπόσιο των ΕΕΛ για το Βιβλίο του John Tomasi Free Market Fairness

Το Συμπόσιο περιελάμβανε εισηγήσεις των Elizabeth Anderson, Deirdre McCloskey, Samuel Freeman, Will Wilkinson, και τις δύο εισηγήσεις του Matt Zwolinski Market Democracy and Dirty Ideal Theory και Freedom and the Moral Powers.

Οι απαντήσεις του John Tomasi:

Απάντηση στην Elizabeth Anderson: Part I, Commercial Liberty

Απάντηση στην Elizabeth Anderson: Part II, Workplace Democracy

Απάντηση στην Deirdre McCloskey: Normative Free Market Fairness

Απάντηση στον Samuel Freeman: Thick Economic Liberty

Απάντηση στον Will Wilkinson: Hayekian Free Market Fairness

Critical Review, Συμπόσιο του Critical Review για το Free Market Fairness

Το τεύχος του περιοδικού περιλαμβάνει δέκα κείμενα που εκφωνήθηκαν σε ένα Συμπόσιο του περιοδικού αφιερωμένο στο Free Market Fairness, καθώς και την απάντηση του John Tomasi.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s