Συνδέσεις (17.10.2016)

Robert J. Shiller, What’s Behind a Rise in Ethnic Nationalism? Maybe the Economy

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ γράφει ότι «τα οικονομικά είναι η ειδικότητά μου, και πιστεύω ότι οικονομικοί παράγοντες μπορούν εν μέρει τουλάχιστον να εξηγήσουν την τάση» της εποχής προς τον εθνικισμό. Η μέτρια μεγέθυνση μπορεί να εξηγήσει εν πολλοίς τον εξαπλούμενο εθνικισμό μόνο αν συνδυαστεί με την αυξανόμενη ανισότητα. Οι αριθμοί που καταθέτει για την ανισότητα είναι εντυπωσιακοί.

Cass R. Sunstein, Πέντε βιβλία συντηρητικών συγγραφέων

Ο Cass Sunstein απευθύνεται στους προοδευτικούς: «Εάν πιστεύετε (όπως εγώ) ότι ο Μπάρακ Ομπάμα υπήρξε φοβερός πρόεδρος και ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι έξοχη συνεχίστρια (όπως επίσης πιστεύω), τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω βιβλία [συντηρητικών συγγραφέων], που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε γιατί τόσοι συμπολίτες σας διαφωνούν μαζί σας». Από τους πέντε προτεινόμενους συγγραφείς—James Scott, Jonathan Haidt, Antonin Scalia, Casey Mulligan και Robert Ellickson—έχω διαβάσει τα βιβλία των δύο πρώτων. Προσθέτω σε όσα γράφει ο Cass Sunstein ότι ο James Scott (που μάλλον είναι αναρχο-ελευθεριακός) στο Seeing Like A State: How Certain Schemes to Improve the Human Conditions Have Failed αφιερώνει πολλές σελίδες στη μήτιδα.

Jacek Rostowski, The Political Logic of Hard Brexit

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης το διάστημα 2007-13 Jacek Rostowski επικρίνει (δικαίως) δριμύτατα την πολιτική των Συντηρητικών περί «hard Brexit». Πάρτε μια ιδέα. Σε τούτη την επαναστατική αφήγηση περί hard Brexit «τα χειρότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης εκτόπισαν τον βρετανικό πραγματισμό». «Μια τέτοια ρητορική είναι σύμπτωμα απελπισίας. Απηχεί τα φθίνοντα έτη της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ, όταν οι μαρξιστές απολογητές επέμεναν ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τον κομμουνισμό, εκτός του ότι η ανθρωπότητα δεν ήταν ώριμη γι’ αυτόν».

Alexandra Sims, What is the difference between hard and soft Brexit?

Ό,τι λέει ο τίτλος: μια συστηματοποίηση του τι είναι το hard και το soft Brexit, και ποια είναι τα υπέρ και κάτά εκάστου.

Editorial, Is Populism Being Trumped?

Μια πολύ καλή, μακροσκελής επισκόπηση του παγκόσμιου λαϊκισμού με αναφορές σε σημαντικούς συγγραφείς, τάσεις και γεγονότα. Το άρθρο κλείνει με την κήρυξη ανελέητου πολέμου κατά του λαϊκισμού. Σε όλα τα μέτωπα. Εδώ και τώρα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s