Συνδέσεις (14.10.2016)

Πάνος Θεοδωρίδης, Βάλε το κόκκινο φουστάνι…

Τι είναι τα κομματικά συνέδρια; «Ένα  Συνέδριο κόμματος που κυβερνά, είναι μια τελετή όπου οι εκλεγμένοι  ή προσκεκλημένοι θα υποστούν το τεστ της Καρφίτσας. Τσιμπώντας τους Συνέδρους, οι νεκροί δεν θα αντιδράσουν, οι εν νεκροφανεία θα ανοίξουν τα μάτια, οι ζωντανοί θα κάνουν ‘αχ'».

Σάκης Κουρουζίδης, Το τραμ στη λογοτεχνία

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο τραμ στην Αθήνα τέθηκε σε λειτουργία την 6η πρωϊνή της 1ης Σεπτεμβρίου του 1908, και έκανε το τελευταίο δρομολόγιό του την 15η προς 16η Οκτωβρίου του 1960, ξεκίνησε το τελευταίο δρομολόγιό του. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να το αγνοήσει η λογοτεχνία.

Δημήτρης Σκάλκος, Ποιος θα εκπροσωπήσει τις ξεχασμένες ομάδες;

«Στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος στέκονται αδύναμες και περιθωριοποιημένες οι ξεχασμένες ομάδες, εκείνες οι πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες που δεν εκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Άνεργοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά. δεν διαθέτουν ισχυρή πολιτική «φωνή», ικανή να διαπεράσει το τείχος των οργανωμένων συμφερόντων. Στη δίνη της βαθιάς ύφεσης που βιώνουμε σήμερα είναι αυτές ακριβώς οι ομάδες που υποφέρουν περισσότερο, σηκώνοντας δυσανάλογα τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής και στερούμενες ταυτοχρόνως οποιασδήποτε στήριξης από το αναποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας (προσαρμοσμένο και αυτό στα ισχυρά αιτήματα της προσοδοθηρίας). […] Μία συνεπής μεταρρυθμιστική πολιτική πρέπει να στοχεύσει στην εκπροσώπηση αυτών των ξεχασμένων ομάδων, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού της έννοιας του γενικού συμφέροντος, κατά τρόπο που ενσωματώνει και δεν τεμαχίζει τις διαφορετικές ανάγκες και τα ποικίλα συμφέροντα της κοινωνίας.»

Σπύρος Βλέτσας, Οι διανοούμενοι της χρεοκοπίας

«…Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με το εικονοστάσι με τα τάματα που υπάρχει στις εκκλησίες. Όπως οι πιστοί αφήνουν εκεί τις ελπίδες τους διά πάσαν νόσον, έτσι και οι πολίτες εναπέθεταν τα αιτήματα και τις προσδοκίες τους στον Τσίπρα και στο κόμμα του: άλλος να ξαναπάρει το μισθό ή τη σύνταξη που έπαιρνε, άλλος να του χαριστεί το δάνειο, άλλος να τιμωρήσει τους παλιούς πολιτικούς, άλλος να αντισταθεί στη Γερμανία, άλλος να ανατρέψει τον καπιταλισμό. Έτσι και οι διανοούμενοι, πιθανότατα, εναπέθεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ τη δικαίωση της ιδεολογικής κατασκευής που είχαν στο κεφάλι τους.

Μπορεί να δείχνει επιεικής η παραπάνω ερμηνεία, όμως από τη στιγμή που επιλέγουμε να μη χρησιμοποιήσουμε το συμφέρον σαν εξήγηση,δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο για έναν διανοούμενο από το να μην μπορεί να διακρίνει το χαρακτήρα ενός τυχοδιωκτικού σχήματος εξουσιομανών δημαγωγών και να το μπερδεύει με τους ευσεβείς του πόθους. Μάλιστα τα μισόλογα που ψέλλισαν ορισμένοι πριν από το δημοψήφισμα και η σιωπή μπροστά στο ψέμα και την εξαπάτηση, και κυρίως απέναντι στην καταστροφή της χώρας, καθιστούν περισσότερο θλιβερή τη στάση τους.»

Robert Kopp, Ο Στέφαν Τσβάιχ και ο Ρομαίν Ρολάν απέναντι στην αυτοκτονία της Ευρώπης

Ο Robert Kopp συστήνει ανεπιφύλακτα τη νέα ταινία της Maria Schrader, στην οποία καταγράφονται τα χρόνια εξορίας του Στέφαν Τσβάιχ από το 1936 μέχρι την αυτοκτονία του στις 22 Φεβρουαρίου 1942. Συστήνει επίσης να διαβαστεί ο τρίτος και τελευταίος τόμος της αλληλογραφίας του Τσβάιχ με τον Ρομαίν Ρολάν, που καλύπτει την περίοδο 1928-1940.  Ο Ρομαίν Ρολάν δεν θα πάψει να του προσάπτει τη σιωπή του απέναντι στο ναζιστικό καθεστώς, και ο Τσβάιχ από τη μεριά του να προσάπτει στον Ρολάν την ανοχή του προς την ΕΣΣΔ: «Ουδέποτε μπόρεσα να  καταλάβω την αποδοχή σας en bloc όλων όσων συμβαίνουν εκεί» (05.12.1936).

Δημήτρης Παγαδάκης, Τσιτάτα

Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για την Παιδεία.“’Και τώρα κάτι εντελώς διαφορετικό’, που έλεγαν και οι θρυλικοί Μόντι Πάιθον. Μια δόση από Χέγκελ, μια σταγόνα από Μπρωντέλ, ένα ράντισμα από Γκιμπράν και έτοιμη η σως». Η ένδεια επιχειρημάτων αντισταθμίζεται με μια σαλάτα τσιτάτων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s