Συνδέσεις (10.10.2016)

Ιορδάνης Στυλίδης, Οι συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη

Ένα σχέδιο για τις συγκοινωνίες της ταλαιπωρημένης Θεσσαλονίκης από τον αν. καθηγητή του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πολλές εικόνες και βίντεο.

Joseph S. Nye, Κατανοώντας τους μηχανισμούς του λαϊκισμού

Παρά το Brexit και την έξαρση του λαϊκισμού διεθνώς, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ θεωρεί πως είναι πρόωρο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε στο τέλος εποχής της παγκόσμιας τάξης. Η αντιπάθεια προς τις ελίτ μπορεί να προκληθεί για λόγους και οικονομικούς και πολιτισμικούς. Πάντως, οι πολιτικές ελίτ που υποστηρίζουν την παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να διαχειριστούν την οικονομική ανισότητα και να συνδράμουν στην προσαρμογή όλων όσων επηρεάστηκαν από τις αλλαγές.

Daniel Little, Τι είναι η «εννοιολογική ιστορία»;

Το κείμενο αφιερώνεται στον μεταπολεμικό Γερμανό ιστορικό Reinhart Koselleck, που πιστεύει ότι υπάρχουν τρία καθήκοντα για τον μετα-ιστορικό ή φιλόσοφο: (α) Να αναγνωρίσει τις έννοιες που είναι είτε δυνατές είτε αναγκαίες στον χαρακτηρισμό της Ιστορίας. (β) Να εντοπίσει αυτές τις έννοιες μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικών και πολιτικών ομιλιών και συγκρούσεων στην υπό μελέτη περίοδο. (γ) Με κριτικό πνεύμα να αξιολογήσει διάφορες από αυτές τις έννοιες όσον αφορά τη χρησιμότητά τους στην ιστορική ανάλυση.

Christiane Chauviré, Οι προκλήσεις του Hilary Putnam

Η Christiane Chauviré, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Paris I Panthéon-Sorbonne, επισκοπεί το έργο του Hilary Putnam (1926-2016), ενός σημαντικού αμερικανού φιλοσόφου που πέθανε στις αρχές του έτους.

David V. Johnson, Η νέα θρησκευτική μισαλλοδοξία

Παλιά και εκτενής συνέντευξη της Martha Nussbaum στην Boston review. «Όταν για πρώτη φορά φόρεσα μακρύ βραδυνό φόρεμα παραπάτησα και εγώ, θα έπρεπε λοιπόν τα μακριά βραδυνά φορέματα να απαγορευτούν;»

Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας στους Όλιβερ Χαρτ και Μπενγκ Χόλμστρεμ

Οι Όλιβερ Χαρτ και Μπενγκ Χόλμστρεμ, καθηγητές στο Χάρβαρντ και το ΜΙΤ αντιστοίχως, τιμήθηκαν με το Νόμπελ Οικονομίας 2016 από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών για τη «συνεισφορά τους στη θεωρία των συμβάσεων». Θα γράψω τις προσεχείς ημέρες για τη δουλειά τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s