Να ξέρουμε για τι μιλάμε

Ένα μέγεθος (περιουσία, πληθυσμός, κ.ο.κ.) που αυξάνεται «ανατοκιζόμενο» με ετήσιο ρυθμό i, διπλασιάζεται περίπου κάθε 72/i χρόνια. Εάν ο αριθμός των αυτοκινήτων μιας χώρας αυξάνεται ετησίως κατά 2% (10%), τα αυτοκίνητά της θα διπλασιαστούν περίπου σε 35 (7) χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ή τους πραγματικούς μισθούς με τα οποία μετριέται το επίπεδο ζωής των κατοίκων της.

Κατά τον Bradford DeLong, από τη λίθινη εποχή μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, το επίπεδο ζωής αυξανόταν με ρυθμό 0,00002% ετησίως, τ.έ. διπλασιάστηκε άπαξ σε 3.000.000 χρόνια. Παραμερίζω αυτές τις λίαν τολμηρές εκτιμήσεις. Για τους πέντε περίπου αιώνες από το 1300 έως τα μέσα του 18ου αιώνα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στο Ην. Βασίλειο. Η περίοδος αυτή, στην οποία κυριαρχεί μια δίχως ριζοσπαστικές βελτιώσεις γεωργία, χαρακτηρίζεται από μηδαμινή αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και επίπεδο ζωής πρακτικά αναλλοίωτο. Από τα μέσα περίπου του 18ου αιώνα έως το 1870, το επίπεδο ζωής διπλασιάστηκε εκ νέου. Έκτοτε, οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ απογειώθηκαν.

Πράγματι, στον «μακρύ 20ο αιώνα» (1870-2007) αντιμετωπίστηκαν τα μεγάλα ζητήματα των κοινωνιών, δίχως να ανακοπεί η ταχεία πρόοδος από τους καταστροφικούς πολέμους και τις οικονομικές υφέσεις. Η Deirdre McCloskey αναφέρει ότι μέχρι το 2010, το μέσο ημερήσιο εισόδημα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Μποτσουάνα και της Βραζιλίας, εκτοξεύθηκε 1000 με 3000% πάνω από τα επίπεδα του 1800. Οι άνθρωποι μετακόμισαν από σκηνές και παράγκες σε διαμερίσματα, υδατογενείς νόσοι εξαφανίστηκαν, το προσδόκιμο ζωής και ο αλφαβητισμός αυξήθηκαν εντυπωσιακά.

Σε καμιά περίπτωση δεν υποβαθμίζω τις φρικαλεότητες και τις αδικίες που συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια. Ασφαλώς, πρέπει να ασκηθεί δριμεία κριτική στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό για την αποικιοκρατία, την εκμετάλλευση, τη δουλεία, τους πολέμους, την καταπίεση, τις μεγάλες αδικίες στη διανομή του εισοδήματος. Εντούτοις, καμιά συζήτηση ή/και διαμάχη δεν μπορεί να καταλήξει σε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα, όταν κάποιος συνομιλητής, ενσυνείδητα ή μη, αγνοεί ή υποβαθμίζει αυτό το ιστορικά πρωτοφανές και εκπληκτικό επίτευγμα της νεωτερικής οικονομίας.

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s