Συνδέσεις (26.09.2016)

Ιωάννης Φιλίστωρ, Το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και η αυτοκτονία του Ιωάννη Συκουτρή (21 Σεπτεμβρίου 1937)

Καλογραμμένο κείμενο με αφορμή την επέτειο της αυτοκτονίας του Ιωάννη Συκουτρή. Πιστεύω πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μελετηθεί (δεν γνωρίζω αν έχει γραφεί κάτι σχετικό): (α) Για ποιους λόγους η περίπτωση Συκουτρή έχει αναχθεί σε «μύθο», και γιατί επανέρχεται κάθε τόσο στην επιφάνεια. (β) Εξαιρουμένου ενός πολύ μικρού κύκλου ατόμων, γιατί η περίπτωση Δημήτρη Λιαντίνη δεν δημιούργησε έναν αντίστοιχο «μύθο»;

Luc Boltanski, Η εξουσία γίνεται όλο και περισσότερο ευφυέστερη

Μια μακροσκελής συνέντευξη του γνωστού Γάλλου κοινωνιολόγου, η οποία εστιάζεται κυρίως στις κεντρικές έννοιες του βιβλίου του De la critique. Ο Luc Boltanski ομολογεί πως του αρέσει πολύ η φράση του Άλμπερτ Χίρσμαν ότι «έχει τάση προς την αυτο-ανατροπή».

διαΝΕΟσις, Η Ακραία Φτώχεια Στην Ελλάδα

Η πληρέστερη ίσως μελέτη για την ακραία φτώχεια στη χώρα μας: μια λεπτομερής καταγραφή του προβλήματος της ακραίας φτώχειας στη χώρα, με αξιολόγηση των πολιτικών πρόνοιας που έχουν εφαρμοστεί και διατύπωση συγκεκριμένων, ρεαλιστικών προτάσεων για την αντιμετώπισή του.

Αντώνης Λιάκος, Δημόσια Ιστορία και ανευθυνότητα

Άρθρο με βαριές εκφράσεις του ομότιμου καθηγητή Α. Λιάκου εναντίον του καθηγητή και υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη στην επετειακή συζήτηση για τη Γενοκτονία του 1922 στη Βουλή. Δεδομένου ότι πρόκειται για «ενδοσυριζαίικη» αντιπαράθεση, μου προκάλεσε εντύπωση μια (πρόχειρη) συζήτηση στο διαδίκτυο στην οποία «αντι-συριζαίοι» εστιάστηκαν στο τι δεν λέει ο Α. Λιάκος και όχι στο τι λέει. Τυπική περίπτωση, κατά τη γνώμη μου, στην οποία δεν διακρίνει κάποιος το μείζον από το έλασσον.

Chris Dillow, Η κρίση του κεντρώου χώρου

Τα τελευταία χρόνια, πολλά σημαντικά γεγονότα καταδεικνύουν ότι υπάρχει αντίδραση στις κεντρώες πολιτικές. Υπάρχει μια αιτία γι’ αυτό: οι πολιτικές αυτές απαιτούν υγιή καπιταλισμό.

 Dani Rodrik, Υπέρ μιας συνετής παγκοσμιοποίησης

Απαιτείται να διασώσουμε την παγκοσμιοποίηση όχι μόνον από τους λαϊκιστές, αλλά και από τους ένθερμους οπαδούς της.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s