Η μέτρηση της ανισότητας της ευτυχίας

Παραδοσιακά, η ανισότητα τόσο εντός όσο και μεταξύ των εθνών μετριέται βάσει της διανομής του εισοδήματος και του πλούτου. Επιπλέον, μελέτες που εστιάστηκαν σε άλλες πηγές της ανισότητας (φύλο, υγεία, εκπαίδευση κ.ο.κ.) δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στη σχετική βαρύτητα αυτών των πηγών. Από την άλλη, επί δεκαετίες υπήρξε διαρκής κριτική για τη χρήση του εισοδήματος και του πλούτου ως αποκλειστικών δεικτών της ανθρώπινης προόοδου. Η εντατική έρευνα της τελευταίας δεκαπενταετίας, που κατέληξε στον ορισμό και τη μέτρηση της ευζωίας (wellbeing) ως τέτοιου δείκτη, αποκρυσταλλώθηκε σε συνθετικές εργασίες, π.χ. την έκθεση των J. Stiglitz, A. Sen και J-P. Fitoussi το 2010 και τις οδηγίες του ΟΟΣΑ το 2013.

Η πρόταση του John Helliwell, ομότιμου καθηγητή και συνεκδότη του The World Happiness Reports, είναι να χρησιμοποιηθεί η υποκειμενική ευζωία (subjective wellbeing) για τη μέτρηση της ανισότητας. Η υποκειμενική ευζωία μετριέται με ερωτηματολόγια στις ερωτήσεις των οποίων οι ερωτώμενοι απαντούν με έναν αριθμό από την κλίμακα 1-10, η δε ανισότητα ευζωίας με τις σταθμισμένες τυπικές αποκλίσεις των ατομικών απαντήσεων σχετικά με την ικανοποίηση από τη ζωή τους. Η ανισότητα στη διανομή της ικανοποίησης από τον βίο συνολικά, υποστηρίζει, παρέχει ένα καλύτερο μέτρο της ανισότητας, το οποίο μάλιστα αποκαλύπτει τις συνδυασμένες συνέπειες των διαφόρων πηγών ανισότητας.

Βάσει των στοιχείων του World Happiness Report Update 2016, η ανισότητα ευζωίας είναι χαμηλότερη στη Δυτική Ευρώπη και τη νοτιο-ανατολική Ασία, και υψηλότερη στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Όσον αφορά τις διαχρονικές αλλαγές, η ανισότητα ευζωίας αυξήθηκε συνολικά στον κόσμο και για τις οκτώ από τις δέκα μεγάλες περιοχές (εξαιρέσεις είναι η Λατινική Αμερική και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη).

Κλείνω εδώ το σημείωμα και παραπέμπτω στο άρθρο του John Helliwell και την εκεί βιβλιογραφία για όσους ενδιαφέρονται να δουν γιατί ο συγγραφέας ισχυρίζεται επιπλέον ότι η κοινωνική εμπιστοσύνη είναι σημαντικός μοχλός για τον περιορισμό της ανισότητας ευζωίας.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s