Ο Cass Sunstein για το ντοπάρισμα

Οι δημόσιες καταγγελίες του Αυστραλού Μακ Χόρτον, του Γάλλου Καμίλ Λακούρ και της Αμερικανίδας Λίλι Κινγκ κατά του Κινέζου Σουν Γιανγκ και της Ρωσίδας Γιούλια Εφιμόβα για ντοπάρισμα, τάραξαν τα νερά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας.

Ο Cass Sunstein υποστηρίζει ότι o δημόσιος διασυρμός θα μπορούσε να είναι φάρμακο κατά του ντοπαρίσματος, διότι λειτουργεί υποστηρικτικά στον κοινωνικό κανόνα (norm) εναντίον της φαρμακοδιέγερσης. Οι κοινωνικοί κανόνες αποτρέπουν τα άτομα να πάρουν ιδιωφελείς αποφάσεις που τελικώς βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο—η αποδοκιμασία λειτουργεί τρόπον τινά όπως το πρόστιμο. Επειδή ντρεπόμαστε ή φοβόμαστε τον διασυρμό δεν επιχειρούμε να «κλέψουμε» στην ουρά μπροστά στο ταμείο, δεν αφήνουμε τα σκουπίδια έξω από τον κάδο, δεν διπλοπαρκάρουμε για «ένα πεντάλεπτο».

Στον αθλητισμό όπως στην καθημερινή ζωή, ο διασυρμός και η προοπτική του εξοστρακισμού μπορεί να είναι σπουδαία κίνητρα. Κανένας αθλητής δεν θέλει να τον αντιμετωπίζουν σαν παρία, ιδίως οι ανταγωνιστές συναθλητές του.

Δεν είναι ωραίο να εμφανίζεται κάποιος ως αυτοδιορισμένος εισαγγελέας. Θέλει επίσης κότσια να τα βάλεις με συναθλητές σου που συναντάς κάθε τόσο σε αγώνες. Ούτε είναι προφανές ότι θα έχει αποτέλεσμα η καταγγελία. Το κίνητρο για διάκριση, ιδίως για έναν νέο, είναι ισχυρότατο. Παρά ταύτα, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τους ελέγχους, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα.

Από τους διθυράμβους για τα μετάλλια στην Ατλάντα και το Σίδνεϊ, και το «Κεντέρης, Κεντέρης» στην Αθήνα το 2004 κύλησε πολύ νερό και μάλλον με περισσότερη ωριμότητα αντιμετωπίζουμε τις νίκες των αθλητών μας. Ο δημόσιος διασυρμός όσων (αθλητών, προπονητών, παραγόντων) εμπλέκονται σε φαινόμενα φαρμακοδιέγερσης είναι σημαντικός, διότι συγχρόνως επιβάλλει την αρχή ότι το να «κλέβεις» σε μιαν ανταγωνιστική διαδικασία δεν δικαιολογείται επειδή και άλλοι «κλέβουν».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Cass Sunstein.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s