Ένας έξοχος Mark Thompson για τον εκφυλισμό της πολιτικής ρητορικής

Ο Mark Thompson, CEO των New York Times και πρώην γενικός διευθυντής του BBC, υπενθυμίζει ότι η αποτυχία της δημοκρατίας, η απώλεια της ελευθερίας, ο εμφύλιος αλληλοσπαραγμός και, τελικώς, η τυραννία και οι ανθρωποκτονίες, ιστορικά συνδέονται με την κατάρρευση του δημόσιου λόγου, δηλαδή της ρητορικής.

Βλέπουμε παντού μιαν ατέλειωτη λίστα πολιτικών που τρέφουν έναν τέτοιο εκφυλισμό της ρητορικής (Τραμπ, Μαρίν Λεπέν, Πέπε Γκρίλο…), και παντού έναν δημόσιο λόγο που χάνει τη δύναμη να εξηγεί και να ενώνει, που δεν εκπορεύει άλλο από μίσος και διαίρεση.

Αυτές οι τάσεις έχουν πολλές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αιτίες, αλλά ο δημόσιος λόγος […] μου φαίνεται ότι βρίσκεται στην καρδιά του ζητήματος. Πράγματι, πιστεύω ότι ζούμε μέσα σε ό,τι ισοδυναμεί με κρίση της δημόσιας γλώσσας.

Η κρίση εξελίσσεται ποικιλοτρόπως, αλλά το σημαντικότερο είναι η αποτυχία της συμβατικής πολιτικής ρητορικής σχεδόν σε κάθε δυτική χώρα.

Και εξίσου σημαντικό:

Πιστεύω ότι η κρίση στη δημόσια γλώσσα αναβλύζει από ένα σύνολο αλληλοσυνδεμένων πολιτικών, πολιτισμικών και τεχνολογικών δυνάμεων—δυνάμεων πέραν κάθε ιδεολογίας, ή ομάδας συμφερόντων, ή εθνικής πολιτικής κατάστασης.

Και καθένας θα πρέπει να κατανοήσει ότι

[…] κάθε ρητορική σχεδιάζεται για συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, και πάνω από όλα για συγκεκριμένο ακροατήριο—είναι μια τέχνη, εξόχως τακτικής και εξαρτώμενη από το περιβάλλον— και αυτές οι λέξεις πιθανόν δεν προορίζονταν για σένα. Και πρέπει να δεχθείς με την ίδια λογική ότι η δημόσια γλώσσα που σε πείθει περισσότερο […] μπορεί να ηχεί κούφια σε άλλα αυτιά.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Mark Thompson.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s